Jaká byla letošní Noc divadel? V divadle na výstavišti báječná! Potěšil nás opravdu velký zájem veřejnosti; celkem jsme budovou divadla provedli 230 návštěvníků. Někteří se s námi během večera podělili o svoje vzpomínky a my jsme se tak dozvěděli, že v Divadle na výstavišti měl premiéru Dialog s vesmírem skupiny Progres 2, hrál tu Radim Hladík a jeho Blue Effect a dokonce prý i Plastic People of the Universe.
Pro účastníky prohlídek jsme připravili speciální náladové osvětlení, jehož součástí byla projekce Tomáše Plachkého. Kromě toho dotvářelo atmosféru blues Tmavomodrý svět, které znělo z prostoru sálu, kde před lety vzniklo. V zázemí divadla bylo pro návštěvníky připravené krátké audio pásmo z archivu Českého rozhlasu Brno se vzpomínkami Oldřicha Nového. Dalším oživením prohlídky byla projekce ukázky z archivu České televize, kde na záznamu z pořadu Kritická židle režiséra Pavla Jiráska o divadle na výstavišti vypráví Andrea Jochmanová. Česká televize se také postarala o sice neplánované, ale milé překvapení v podobě živého vstupu z divadla v pořadu Události v kultuře.
Výklad o historii divadla a jeho architektuře zprostředkovali účastníkům prohlídek historik umění Michal Kolář z Muzea města Brna a architektka Lenka Štěpánková, od které se mohli zájemci dozvědět také podrobnosti o plánech spolku na obnovu divadla.
Velké poděkování na závěr patří všem, kdo se podíleli na přípravě a organizaci večera, především týmu Brněnského architektonického manuálu, který akci organizoval spolu s námi, a pořadatelům Noci divadel 2019. Zapomenout nesmíme ani na finanční podporu Ministerstva kultury České republiky a města Brna.